Veelgestelde vragen
Leuk dat je interesse hebt in een woning in SPOT. We kunnen ons voorstellen dat je allerlei vragen hebt. Zoals: Het ‘Hondsrugpark’, waar ligt dat? Is het mogelijk een parkeerplaats te kopen of te huren? Hoe ziet mijn directe woonomgeving er straks uit? En wat is de planning eigenlijk? Op deze pagina vind je de antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen.
Aanbod woningen
Komen er koopwoningen of huurwoningen in SPOT?
In SPOT Amsterdam worden circa 1.090 woningen gerealiseerd in een mooie mix van vrij sector- en middeldure koopwoningen, vrije sector huurwoningen en huurwoningen in het sociale segment.
Hoeveel woningen komen er in SPOT?
In totaal telt SPOT straks ca. 1.090 woningen, opgedeeld in 3 fasen. We gaan uit van ruim 300 woningen in de eerste fase en bijna 400 woningen in de tweede fase.
In de 1e fase komen middeldure en vrije sector huurwoningen, in de 2e fase komen er naast sociale-, middeldure en vrije sector huurwoningen ook middeldure en vrije sector koopwoningen. In de 3e fase komen er middeldure en vrije sector huurwoningen en vrijesectorkoopwoningen. Ook komt er ruimte voor sport/fitness en een convenience store.
Wat voor soort woningen komen er?
We bieden een breed aanbod aan woningen. SPOT wordt een levendige stadswijk, perfect voor stedelingen, jong en oud, die alleen of samen, met of zonder kind(eren) wonen. Er komen ‘Grand Apartments’, compacte ‘City Apartments’, een beperkt aantal bijzondere Penthouses en veel buitenruimtes met oppervlaktes tot wel 34 m²! Allemaal met een fijne indeling.
Hoe ziet de buitenruimte eruit?
De buitenruimte – ontworpen door internationaal gerenommeerd ontwerpbureau Inside Outside - bestaat uit grote en heerlijke balkons, loggia’s en fraaie dakterrassen. Direct naast SPOT komt een groot park tussen de Hoogoorddreef en Karspeldreef voorzien van wandelpaden, banken, waterpartijen en volwassen bomen die komende jaren uitgroeien tot een volwaardig park met dito grandeur.
Aanbod koopappartementen
Hoeveel koopwoningen komen er?
Er komen 179 koopwoningen in toren Crystal en 93 koopwoningen in toren Scarlet.
Wat voor soort koopwoningen komen er in toren Crystal?
Er komt een goede mix van compacte City Apartments van 46 m²- 57 m², riante Grand Apartments van 71 m² – 127 m² en Penthouses van 178 m² – 185 m² met een spectaculair uitzicht. Via de woningzoeker kun je jouw ideale appartement vinden.
Wat voor soort koopwoningen komen er in toren Scarlet?
Er komt een divers aanbod van compacte City Apartments van ca. 62,5 m², riante Grand Apartments van 75 m² – 114 m², City Houses van 99 m² – 113 m² en Penthouses van ca. 114 m² – 165 m² met een spectaculair uitzicht. Via de woningzoeker kun je jouw ideale appartement vinden.
Kun je ook een parkeerplaats kopen?
Hoewel het niet mogelijk is een parkeerplaats te kopen, bieden wij voor sommige Grand Apartments de mogelijkheid om een parkeerplaats te huren. Dit betreft een zwerfplek in de parkeergarage.
Voor de Penthouses is het mogelijk om twee vaste parkeerplaatsen te huren.
De huurprijzen van de parkeerplaatsen zijn op dit moment nog niet bekend.
Wanneer gaan de koopwoningen in verkoop?
De verkoop van de appartementen in Toren Crystal is gestart! Je kunt je inschrijven voor één van de 132 Grand Apartments, één van de 4 Penthouses of één van de City Apartments die gefaseerd in verkoop gaan.
De start verkoop van appartementen in Toren Scarlet is naar schatting zomer 2024.
Wat zijn de verkoopprijzen van de appartementen in toren Crystal?
Via de prijslijst vind je de verkoopprijzen van de Grand Apartments en Penthouses. De City Apartments die nu in verkoop zijn, hebben een vaste verkoopprijs van € 316.226 v.o.n. Je vindt de volledige prijslijst, inclusief erfpacht, hier.
Hoeveel bedraagt de erfpachtcanon?
Via de prijslijsten vind je de hoogte van de jaarlijkse erfpachtcanon. Het is ook mogelijk de erfpacht af te kopen voor een periode van 50.
Kan ik deze woning betalen?
Wij raden je aan om een financiële check te doen via een hypotheekadviseur, zodat je weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Neem hiervoor bijvoorbeeld contact op met De Kredieter, telefoonnummer 020 575 3320 of Squire-Advies, telefoonnummer 020 261 4636. Of neem contact op met je eigen hypotheekadviseur.
Hoe kan ik mij inschrijven voor een koopwoning in toren Crystal?
Je kunt je inschrijven via deze website. Ga naar de woningzoeker, vind de woning die het beste bij je past, en schrijf je in. Een van de makelaars neemt dan snel contact met je op.
We adviseren je om ook de vragenlijst in jouw account in te vullen, omdat de ontwikkelaar op basis van voorkeur en op basis van financiële gegevens de woningen toewijst.
Hoe verloopt de toewijzing?
Als je je hebt ingeschreven via de woningzoeker, neemt een van onze makelaars snel contact met je op. Er wordt dan een optiegesprek gepland, waar de makelaars eerst met jou kijkt naar je eigen wensen. Hierna zal de makelaar jou uitvoerig informeren over SPOT en is er voor jou alle ruimte om vragen te stellen. Na een aantal dagen dien je te beslissen of je definitief tot koop overgaat. De koop- en aannemingsovereenkomst kun je vervolgens binnen enkele dagen tekenen.
Het is niet mogelijk een optie te krijgen op de City Apartments.
Wat is de bouwplanning van toren Crystal?
De bouw van toren Crystal is gestart in september 2021. Oplevering is naar verwachting medio 2025. De lange bouwtijd komt omdat er een dubbellaagse parkeerkelder wordt gerealiseerd onder de woontoren.
Wat is de bouwplanning van toren Scarlet?
De bouw van toren Scarlet zal in het najaar van 2025 starten. Oplevering is naar verwachting in 2026.
Aanbod huurappartementen
Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning?
Amvest Investment Management heeft namens Aegon Nederland de huurwoningen in SPOT gekocht. Amvest wijst een partij aan voor de verhuur van deze woningen. Op deze website wordt geen verdere informatie gegeven over de huurwoningen. Voor meer informatie kan je kijken op hureninspotamsterdam.nl.
Waar kan ik mij inschrijven voor de sociale huurwoningen in SPOT?
Alle huurwoningen, zowel de sociale als de middeldure huurwoningen worden aangeboden via een speciaal daarvoor ontworpen website: zuidoostwoont.nl. We verwachten dat deze nieuwe website een jaar voordat de huurwoningen worden opgeleverd live gaat. Je kan je interesse nu al kenbaar maken door u in te schrijven via het interesseformulier op zuidoostwoont.nl.
Zijn er al huurprijzen bekend?
Op deze website wordt geen verdere informatie gegeven over de huurwoningen. Voor meer informatie kan je kijken op hureninspotamsterdam.nl.
Kun je je al inschrijven voor de verhuur?
Op deze website wordt geen verdere informatie gegeven over de huurwoningen. Voor meer informatie kan je kijken op hureninspotamsterdam.nl.
Kantoren
Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning?
Voor meer informatie over het huren van kantoorruimte in SPOT kunt u terecht bij:
CBRE Nederland
Ewout Frima
+31 206262691
ewout.frima@cbre.com
Van Gool Elburg Vastgoedspecialiste
Of neem contact op via het contactformulier.
Ontwikkelingen in het gebied
Op de projectlocatie SPOT staan nu kantoren. Wat gaat er gebeuren?
De kantoren die er staan voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het gebied mist ook uitstraling. Veel parkeerplaatsen, weinig groen, niet heel gezellig. Het is niet echt een ‘buurt’. Tegelijkertijd is de behoefte aan woningen in Amsterdam erg groot. Enkele jaren geleden hebben we een aantal van de bestaande kantoren gekocht om plaats te laten maken voor woningen. De kantoren worden gesloopt en in de plaats daarvan realiseren we hoge en middelhoge gebouwen aan leuke pleintjes en groen. In de gebouwen komen woningen, maar er is ook plek voor (flex)werken, cafeetjes en restaurantjes en bijvoorbeeld onderwijs-, sport en cultuurvoorzieningen.
Is dit de enige verandering in het gebied?
Nee, het Amstel-III gebied verandert enorm. Vanaf het Amstelkwartier aan de Amstel tot aan de nieuwe medische campus van het Universitair MC (oude AMC): er komen duizenden nieuwe woningen en allerlei voorzieningen bij. Ook direct naast SPOT verdwijnen kantoren voor woningen. In ons plangebied worden maar liefst ca. 1.090 nieuwe woningen gerealiseerd en in heel Amstel-III misschien wel 10.000. Lees er meer over op de site van Hondsrugpark: https://www.hondsrugpark.nl.
Het ‘Hondsrugpark’, waar ligt dat?
We maken ons samen met de andere ontwikkelaars in het gebied sterk voor de aanleg van een nieuw park in het gebied. Dat vinden we ook heel erg nodig met de komst van zo veel nieuwe woningen en nieuwe bewoners. Het park komt op de plek van de huidige Hondsrugweg, die daarmee verdwijnt of verandert van karakter. Er gaan nog wat verkeersstudies en besluiten aan vooraf voor het zo ver is, maar dat het Hondsrugpark er komt, is zeker. Toren Crystal van SPOT ligt straks direct aan het park en andere torens kijken er op uit. Op https://www.hondsrugpark.nl lees je alles over de komst van het park en de activiteiten die georganiseerd worden.
Wat komt er concreet aan voorzieningen?
Aan de rand van ons plandeel komt een school voor het basisonderwijs: IKC Metropool. Binnen SPOT komt een kinderdagverblijf. Kijk voor meer informatie op ikcmetropool.nl. En om ons heen zijn er ook volop ontwikkelingen. Zo komen er woningen aan de Hogehilweg, Hessenbergweg, Hondsrugpark en Karspeldreef en woningen aan de onder projectnaam Urban Interactieve District, er komt een studentencampus ter hoogte van metrostation Bullewijk en de Hondsrugweg verandert naar een stadspark. Er is een groot aantal partijen actief met de ontwikkeling van het gebied. Zie hiervoor de site Hondsrugpark: https://www.hondsrugpark.nl.
Is het nu al leuk daar? Wat is er aan voorzieningen?
Op loopafstand, naast station Bijlmer Arena, ligt het omvangrijke winkelcentrum Amsterdamse Poort met allerlei winkels, ketens en eettentjes. In dit deel van Zuidoost vind je echt van alles. Het functioneert echt als eigen stad in een stad. Je hoeft dus echt niet per se het centrum in.
Dan is er nog de Arena-boulevard. In de ArenA is niet alleen voetbal, maar vinden regelmatig concerten plaats. Aan de boulevard vind je verder Pathé Arena met heel veel bioscoopzalen, de concertzaal AFAS Live en de nog grotere Ziggo Dome.
In het gebied van SPOT vind je verder restaurant Bullewijk, brouwerij Kleiburg en verschillende soorten kleinere horeca. Deze kunnen ook een plek krijgen in de nieuwe ontwikkelingen en verder moet dat worden aangevuld met andere winkels, horeca en bijvoorbeeld een buurtsuper.
Wat gebeurt er met de openbare ruimte?
De openbare ruimte krijgt een grote facelift, de stationsomgevingen worden aangepakt en heel gaaf: de Hondsrugweg die nu nog een soort vierbaans-snelweg richting de IKEA is, verandert naar een autoluwe omgeving met fiets- en wandelroutes, zitplekjes en sport. Een soort nieuw stadspark voor de nieuwe bewoners. Heb je de autoprikker van Street Art Frankey al gezien? Deze staat symbool voor 'asfalt eruit, groen erin'!
Voorzieningen
Welke voorzieningen komen in en om de gebouwen?
Over de exacte invulling van voorzieningen denken we nog na. Er komt in elk geval een school nabij ons plan. Kijk voor meer informatie op ikcmetropool.nl. Aan de pleintjes vind je straks een mix van (flex)werken, café, koffietentjes en winkels. Maar ook voorzieningen zoals een tandarts, een huisarts en dergelijke zijn heel goed denkbaar, hetzij bij ons, hetzij bij onze buren. Daarnaast hebben we wat meer invloed op de invulling van de gebouwen en de daken. Denk bijvoorbeeld aan een (collectieve) daktuin, lockerboxes voor bezorgpakketten, een bikebar, kruidentuin, flexwerkplekken, enz.
Kan ik winkelruimte huren in de commerciële plint?
Als je interesse hebt om winkelruimte te huren, stuur dan een mailtje naar info@spotamsterdam.nl met je contactgegevens, het gewenst aantal vierkante meters en wat voor een winkel je hier zou willen vestigen. Als we ons met de verhuur van de commerciële plint gaan bezighouden, nemen we contact met je op.
Welke services kun je straks afnemen?
De services die we aanbieden staan nog niet vast maar willen we aanbieden naar wens. Naarmate het project verder vordert zal dit steeds duidelijker worden. Je kunt denken aan oppasservices, groenservices, bezorg- en afhaalservices, zorgservices en deelconcepten van auto’s, (elektrische) fietsen, bakfietsen etc.
Waarom SPOT?
Waarom zou ik voor SPOT kiezen?
Wij vinden SPOT straks echt een place-to-be in Amsterdam. Het ligt in Amstel 3 dat bij veel woningzoekers nog wat onontdekt is als nieuwe woonlocatie in Amsterdam. Veel woningzoekers kijken alleen binnen de ring. Maar SPOT ligt dankzij de metro, de snelweg en snelle fietspaden super goed bereikbaar ten opzichte van de stad, omliggende (winkel)voorzieningen en het buitengebied. Bovendien gaat het hele gebied en alles eromheen volledig op de schop. SPOT wordt een gemengde, levendige en duurzame woonwijk.
Waarom heet dit project SPOT?
Dit gebied en het Amstel III-gebied is straks de nieuwe place to be. Enorm veelzijdig. Niet alleen wonen, maar ook werken, ontspannen en uitgaan vind je hier en direct om de hoek. Het is een echte hot-spot! Volop in verandering. Anders gezegd: SPOT zou kunnen staan voor een Superior Plan Of Transformation. SPOT is voor iedereen. Het is een compacte en levendige wijk die heel open en prettig voelt.
En waarom Nieuw Amsterdams Wonen?
Zuidoost is destijds aangelegd als een nieuw stuk van Amsterdam. Het is dus onmiskenbaar Amsterdams. Met bravoure en lef, lekker stads, maar in alle grootstedelijkheid ook plezierig en kleinschalig als de oude stadsbuurten. Zuidoost is kleurrijk, sportief, levendig en sociaal. De gebouwen worden een stuk hoger dan de ‘oude stad’, maar veel van wat de stad leuk maakt vind je straks terug in SPOT. Kortom, écht Amsterdams op een nieuwe manier!
Bereikbaarheid
Hoe ver ligt het centrum van Amsterdam met het OV?
Vanaf SPOT kun je kiezen uit metrostation Bullewijk of het grote trein- en metrostation Amsterdam Bijlmer Arena. Vanaf hier ben je in een mum van tijd op Schiphol, of op de Zuidas. De metrostations worden ook gerenoveerd. Het centrum van Amsterdam ligt met de metro op minder dan een kwartier.
En met de fiets?
Alle vrijheid met je trouwe stalen ros, of leasefiets van SwapBike. Als je uitgaat van het Volkshotel/Canvas op de Wibautstraat in Oost dan ben je iets langer dan 23 minuten onderweg. Als je zin hebt in terrasjes in De Pijp dan fiets je daar in 25 minuten naar toe. Nog wat overtuigende getallen? De Zuidas op 20 minuten fietsen, het Vondelpark op 30 en de Jordaan in 35. Juist behoefte aan rust? Ouderkerk aan de Amstel in 15, Ouderkerkplas in minder dan 10, en de prachtige Vecht op een kwartier afstand. Het eindeloze buitengebied lonkt!
Hoe goed is de autobereikbaarheid?
Echt. Uitstekend. Amstel III wordt weleens dé, of één van de best bereikbare delen van Amsterdam genoemd. Vlakbij opritten van de A2 én de A9 die je op hun beurt weer in een mum op de A1 en de A10 brengen. De wereld aan je voeten, of moeten we zeggen, wielen?
Parkeren
Hoeveel parkeerplaatsen komen er?
Onze woningen zullen minder dan één parkeerplaats per woning hebben. We zien namelijk een maatschappelijke trend en een veranderende houding ten opzichte van autobezit. Hoewel we minder kostbare gebouwde parkeerplaatsen realiseren, begrijpen we het belang van parkeerfaciliteiten voor onze bewoners. Daarom zorgen we ervoor dat er voldoende parkeermogelijkheden in de buurt beschikbaar zijn.
Hoe is het parkeren opgelost?
De parkeerplaatsen die er komen, komen deels onder de gebouwen en deels onder de nieuwe pleinen. De openbare ruimte wordt als het ware opgetild.
Er komen geen vrije parkeerplaatsen op straat. Ook vervalt je recht op een parkeervergunning. De gemeente Amsterdam is van plan een blauwe zone in te stellen om vrij parkeren te voorkomen.
Is het mogelijk een parkeerplaats te kopen of te huren?
Het is niet mogelijk om een parkeerplaats te kopen.
Wel is het bij een geselecteerd aantal appartementen mogelijk om een parkeerplaats te huren. Dit is echter niet verplicht. De huurprijzen zijn nog niet bekend.
En de fiets?
In het ontwerp gaan we uit van een gezamenlijke fietsenberging in en onder de gebouwen om aan te sluiten bij gemeentelijk beleid om sterk in te zetten op het gebruik van de fiets! Plek zat dus.
Duurzaamheid
Hoe duurzaam wordt het gebouw en het totale plan?
Duurzaamheid en gezond wonen vinden wij zeer belangrijk. Eigenlijk ook heel vanzelfsprekend. Standaard duurzaamheidseisen en oplossingen zijn tegenwoordig aspecten als: (minstens) energieneutraal gebouwen, door bijvoorbeeld toepassingen als warmtepompen en zonnepanelen en een uitstekende isolatie. De gemeente ziet het gebied ook als een sport- en bewegingsgebied en bevordert dat ook door allerlei voorzieningen op te nemen in de openbare ruimte en de vormgeving daarvan.
Heel SPOT wordt verwarmd en gekoeld middels een collectief warmte-koude-opslag systeem. Daarnaast zijn de gebouwen voorzien van PV panelen. Alle woningen zijn heel goed geïsoleerd. Dat resulteert in woningen met zeer hoge (voorlopige) energielabels: namelijk A++. De definitieve labels worden bij oplevering bepaald.
Betrokken partijen
Wie zijn de partijen achter SPOT Amsterdam?
COD en DUQER – twee vastgoedontwikkelaars met ervaring in nationale en internationale projecten – zijn de drijvende kracht achter de transformatie van SPOT.
COD is een energieke en creatieve vastgoedontwikkelaar die zich richt op zowel nieuwbouw als herontwikkeling van hotels, kantoren en woningen. COD heeft momenteel diverse in het oog springende projecten in ontwikkeling, zoals Sud Wonen Amsterdam, herontwikkeling Maanplein Den Haag, Het Dok op de NDSM-werf in Amsterdam, kantoorontwikkeling Max&Moore in Amsterdam-Noord en de herontwikkeling van de Megastores in Den Haag. Begin dit jaar heeft COD het project nhow Amsterdam RAI opgeleverd.
DUQER is een snelgroeiende vastgoedontwikkelaar/-belegger én initiatiefnemer van tal van vastgoedprojecten in de Randstad met op dit moment vooral (her-)ontwikkelingsprojecten in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Naast hun initiatief voor de ontwikkeling van SPOT Amsterdam, zijn zij ontwikkelaar van een ander project in Amsterdam Zuidoost op de Paasheuvelweg. In Utrecht is DUQER ontwikkelaar van meerdere grote woningontwikkelingen in de Merwedekanaal zone. Ook ontwikkelt DUQER een exclusief woningproject aan de kust van Den Haag.
Wie ontwerpt het project?
Het architectenbureau dat verantwoordelijk is voor het masterontwerp is KAAN architecten. De woongebouwen in de eerste 2 fases worden door KAAN Architecten, Klunder Architecten, DOOR Architecten en Moederscheim Moonen ontworpen. De woontorens in de 3e fase worden door ZZDP Architecten, Marc Koehler Architects en Mei architects. De openbare ruimte wordt ontworpen door Inside Outside. Het zijn vooraanstaande, ambitieuze en Nederlandse ontwerpbureaus, die ook Internationaal opereren.
Contactgegevens makelaars
Bij welke makelaar kan ik terecht als ik interesse heb in een koopwoning?
Parnassusweg 201
1077 DG Amsterdam
info@eefjevoogd.nl
020 3050560
Buitenveldertselaan 42
1081 AA Amsterdam
info@fris.nl
+31(0)20 - 301 77 15
Bij welke makelaar kan ik terecht als ik kantoorruimte wil huren?
CBRE
Ewout Frima
Anthony Fokkerweg 15
1059 CM Amsterdam
netherlands@cbre.com
+31 (0)20 626 26 91
Van Gool Elburg
Ito Toren, 10e etage
Gustav Mahlerplein 72
1082 MA Amsterdam
info@vangoolelburg.com
+31 (0)20 664 85 85